Article Image

Minden, amit tudnia kell egy téglakerítésről

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, miért választják sokan a téglakerítést, átvesszük a különböző stílusokat, és praktikus útmutatást adunk a kivitelezéséhez.
Ajánlatkérés szakemberektől
Szakember segítségére van szükség??Ajánlatkérés szakemberektől

Az otthonunk megjelenésében a kerítésünk is nagy szerepet játszik. Egy téglakerítés nemcsak biztonságot nyújt, hanem esztétikai értékkel is bír. Az itt található hasznos tippek és tanácsok segítségével sikerül megtalálni a tökéletes téglakerítést.

Miért válassza a téglakerítést?

Egy szép téglakerítés építésével tartós és esztétikus eredményt kapunk házunk csinosítása során. A téglák többféle stílusban és színekben kaphatók, amelyek illeszkednek a különböző építészeti megoldásokhoz. Bár kezdetben nagyobbak a kiadások, mint más kerítéstípusok esetében. Azonban hosszú távon komoly értéket ad az ingatlanhoz és az sem elhanyagolható, hogy minimális karbantartást igényel.

A  téglakerítés ideális választás, ha az eleganciát, időtállóságot és megbízhatóságot tartjuk szem előtt. Nézzük meg közelebbről a részleteket!

Az esztétikai szempontok

A tégla természetes, meleg hatást kölcsönöz az otthonunknak. Gazdag textúrái és színei lenyűgöző látványt nyújtanak, amely növeli ingatlanunk értékét. Csupán példaképpen a Wienerberger "Téli Napkelte" típusú tégla, melynek ára 120-150 Ft/db között mozog, rusztikus, de mégis modern megjelenést kölcsönöz a kerítésnek.

De mi van akkor, ha valami különlegesebbet szeretnénk? A színes téglakerítések, mint például a "Márványkő" stílusú téglák (ár: 200-250 Ft/db), széles színválasztékot kínálnak, használatukkal teljes mértékben hangsúlyozhatjuk egyéni stílusunkat.

Nem biztos abban, hogy melyik téglakerítés a legjobb választás az Ön számára?

Vegye fel a kapcsolatot egy szakemberrel, aki segít a döntésben!

Kapcsolatfelvétel

A tartósság előnyei

A tégla híres arról, hogy rendkívül tartós anyag, bizonyítottan ellenáll az időjárás viszontagságainak, beleértve az esőt, a jeget és a hőt is. Egy jól megépített téglakerítés akár több évtizeden át is kitart, minimális karbantartást igényel, és soha nem fog rohadni vagy rozsdásodni, mint néhány más kerítéstípus.

A biztonsági szempontok

A téglakerítés nemcsak szép, hanem erős is. Egy átlagos téglakerítés, mint például a Wienerberger "Kővidék" típusú téglából (ára 180-220 Ft/db) épített kerítés, megbízhatóan védi otthonát a betolakodóktól. Egy megfelelően magas és szilárd alapokon álló téglakerítés megerősíti otthona biztonságát és látványával hozzáad az esztétikai vonzerejéhez.

Miközben a téglakerítés kiemelkedően ellenálló és biztonságos, fontos megemlíteni, hogy a minőségi munka elengedhetetlen. A helyes építési technikák és a megfelelő alapanyagok kiválasztása létfontosságú, amennyiben minőségi végeredményt szeretnénk kapni. 

A téglakerítés típusai

A téglakerítés nagyszerű választás, azonban fontos megismerni a különböző típusokat és stílusokat, hogy a legjobb döntést hozzuk meg.

Hagyományos téglakerítés

A hagyományos téglakerítés örök klasszikus. Az elrendezés gyakran egyszerű, a téglák pedig vízszintesen vagy függőlegesen vannak elrendezve. A klasszikus "Budapest" vörös tégla, melynek ára 80-100 Ft/db között mozog, az egyik legnépszerűbb választás ebben a kategóriában.

Modern téglakerítés

A modern téglakerítések nagy népszerűségnek örvendenek a mai designban. Ezek a kerítések gyakran kombinálják a téglát más anyagokkal, például acéllal vagy üveggel, egyedülálló és modern megjelenést biztosítva. Az "Urban Grey" szürke téglából épített kerítés (ár: 150-200 Ft/db) kiváló választás a modern stílusú otthonok számára.

Különféle színek és minták

A piacon széles szín- és mintaválasztékot találunk. A hagyományos vöröstől a rusztikus barnáig, a modern szürkétől az elegáns feketéig mindenki megtalálja a saját stílusának megfelelőt. A "Color Mix" színes téglák (ár: 200-250 Ft/db) remek lehetőséget adnak egy kreatív, egyedi kerítés kialakításához.

Egyéb téglakerítés-stílusok

Ezenkívül vannak olyan speciális téglakerítések is, mint a mozaikszerűen kirakott téglakerítés, ahol a téglákat különböző méretű és formájú darabokra vágják, és kombinálják őket egy művészi megjelenésű kerítés megalkotásához. Ez a stílus valóban lenyűgöző és markáns egyedi megjelenést érhetünk el vele.

A téglakerítések típusai és az árak

Az alábbi táblázatban láthatjuk a különböző téglákból készült kerítések árait egy adott méretben. A megadott árak csak a tégla költségét tartalmazzák, a munkaerő és a szállítási költségek nincsenek benne.

Típus

Átlagos méret (magasság x szélesség)

Ár (Ft/fm)

Hagyományos téglakerítés

1.8m x 0.2m

6.000

Modern téglakerítés

1.8m x 0.2m

8.500

Vörös téglakerítés

1.8m x 0.2m

6.500

Barna téglakerítés

1.8m x 0.2m

6.500

Fehér téglakerítés

1.8m x 0.2m

9.000

Szürke téglakerítés

1.8m x 0.2m

8.000

Fekete téglakerítés

1.8m x 0.2m

9.500

Hogyan építsünk téglakerítést?

Ha Ön szeret saját kezűleg dolgozni, akkor miért ne építsen saját téglakerítést? Íme néhány lépés, amit érdemes követni.

A szükséges eszközök és anyagok

Először is szüksége lesz néhány eszközre és anyagra. Az alapvető eszközök közé tartozik a téglavágó, a kőműveskanál, a vízmérték és a mérőszalag. Az anyagok közül szüksége lesz téglára, cementre, homokra, vízre és fugázó anyagra. Egy átlagos projekt költsége 500.000-1.000.000 Ft körül alakul, attól függően, hogy milyen méretű és stílusú kerítést szeretne építeni.

A téglakerítés építésének lépései

Alapozás és terv

Kezdje a tervezéssel. Határozza meg, hol és milyen magas kerítést szeretne. Ássa ki az alapot, és töltsön fel betonnal, majd biztosítson elegendő időt a megszilárduláshoz. Egy jó alapozás elengedhetetlen a stabil és tartós kerítéshez.

Gondolkodik egy téglakerítés építésén, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá?

Szakemberek készen áll, hogy segítsenek a tervezéstől az építésig!

Kérjen segítséget

A téglák elhelyezése

Miután az alap megszáradt, elkezdheti a téglák elhelyezését. Használjon kőműveskanalat a cement-homok keverékének felhordásához a téglákra. Helyezze a téglákat a kívánt elrendezés szerint, és használjon vízmértéket a vízszint ellenőrzéséhez. Ezt követően rakja rá a következő sort, és ismételje meg a folyamatot, amíg el nem éri a kívánt magasságot.

Fugázás és befejezés

Amikor a kerítés elkészült, következik a fugázás. Ez adja meg a kerítésnek a befejezett, profi megjelenést, és segít a víz elvezetésében is. Használjon fugázóanyagot és speciális fugázó szerszámot a tömítéshez.

Végül, miután a fugázóanyag megszáradt, a kerítése készen áll! Ne felejtse el, hogy a téglakerítés időnként karbantartást igényel, például a fugák javítását és a téglák tisztítását, hogy kerítésünk hosszú évekig szép és tartós maradjon.

Karbantartás és gondozás

A téglakerítés tartós és időtálló, de ahhoz, hogy hosszú távon is megőrizze szépségét és funkcionalitását, rendszeres karbantartásra és gondozásra van szükség.

Hogyan tisztítsuk meg a téglakerítést?

A téglakerítés tisztítása egyszerűbb, mint gondolná. Először is, szüksége lesz egy kefére, amit használhat a nagyobb szennyeződések eltávolítására. Ezután alkalmazzon vízsugarat vagy magasnyomású mosót a makacs szennyeződések, mint például a moha és az algák eltávolításához. A téglakerítés mosása általában évi egyszer, vagy szükség esetén történik.

Ha vannak makacs foltok, amelyek nem tűnnek el a vízzel, használjon speciális téglatisztítószert. Ezek a termékek körülbelül 1.000-2.000 forint áron kaphatók, és hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket anélkül, hogy károsítanák a téglát.

Hogyan javítsuk ki a téglakerítést?

A téglakerítés idővel kopik, és előfordulhat, hogy néhány téglát vagy fugát ki kell cserélni. Ha repedéseket vagy sérüléseket látunk a téglán, akkor azokat ki kell cserélni.

A fugák javítása hasonlóan működik. Ha a fugázó anyag kopott vagy hiányzik, akkor azt pótolni kell.

Mind a tégla, mind a fugázó anyag cseréje szakértelmet igényel, ha biztos szeretne lenni a szép végeredményben, forduljon szakemberhez. A javítások költségét meghatározza a felület nagysága és bonyolultsága, de általában 10.000-50.000 forintba kerül.

A téglakerítés karbantartási és javítási költségei

Mellékelt táblázatunk áttekintést nyújt a téglakerítés karbantartási és javítási költségeiről. Ezek a munkálatok elősegítik a kerítés élettartamának meghosszabbítását és szép küllemének megőrzését. A díjak a munka bonyolultságától és az anyagoktól függnek.

Szolgáltatás

Leírás

Ár (Ft)

Tégla cseréje

A sérült vagy elszíneződött téglák cseréje

500-1.000/tégla

Fugázás javítása

A régi vagy sérült fugázás javítása

1.000-2.000/fm

Tisztítás

A kerítés alapos tisztítása, beleértve a mohát és az algát is

3.000-6.000/fm

Festés vagy impregnálás

A kerítés színezése vagy impregnálása a hosszú élettartam érdekében

5.000-7.000/fm

Komplett karbantartás

Teljes karbantartás, beleértve a tisztítást, a fugázást és a festést

10.000-20.000/fm

A téglakerítés összehasonlítása más kerítéstípusokkal

A kerítés kiválasztása nem könnyű feladat. Sok szempontra kell tekintettel lenni, mint például az ár, a tartósság, az esztétika és a karbantartás. Nézzük meg, mennyiben hasonlít a téglakerítés más népszerű kerítéstípusokhoz.

Fakerítés

A fa kerítés természetes és rusztikus megjelenést biztosít, azonban a téglakerítés tartósabb és kevésbé igényel karbantartást. Míg a fa kerítést időnként le kell festeni vagy lazúrozni a rothadás és a kártevők ellen, a téglakerítés ellenállóbb a természeti erőkkel szemben. Az árak terén a fa kerítés gyakran olcsóbb a téglakerítésnél, amelynek ára 5.000-10.000 Ft/fm között mozog.

Fémkerítés

A fémkerítés könnyű és gyorsan telepíthető, és kevésbé igényel karbantartást, mint egy fakerítés. Azonban a téglakerítés jóval hangulatosabb lehet a fémből készültnél, és jobban az időjárás viszontagságainak is jobban ellenáll. A fémkerítés általában olcsóbb, mint a téglakerítés, azonban kevésbé tartós.

Betonkerítés

A betonkerítés rendkívül tartós és kevés karbantartást igényel, hasonlóan a téglakerítéshez. Mindkettő jó választás, ha legfőbb szempontunk a tartósság. Az árakban nincs nagy különbség, a betonkerítés ára 4.000-8.000 Ft/fm között mozog, míg a téglakerítésé 5.000-10.000 Ft/fm. Azonban esztétikai szempontból a téglakerítés gyakran jobban illeszkedik a környezetbe, és többféle stílus közül választhat.

A téglakerítés költségei

Az, hogy mennyibe kerül egy téglakerítés felépítése, több tényezőtől függ. Ezek közé tartozik a kerítés mérete, a tégla típusa és a munka bonyolultsága.

A téglakerítés ára

Átlagosan a téglakerítés ára 5.000-10.000 Ft/fm között mozog, de ez változhat a téglafajtától és a tervezett kerítés stílusától függően. A drágább, prémium téglafajtákkal költségvetésünket bővebben kell számolunk, míg az olcsóbb téglákkal a kiadások alacsonyan tarthatók. Fontos megjegyezni, hogy ez az ár nem tartalmazza a munkadíjat, amelyek jelentős tényezője a tényleges árnak.

Karbantartási és javítási költségek

A téglakerítés karbantartási költségei viszonylag alacsonyak, mivel a tégla tartós és ellenálló alapanyag. Amint már említettük, időről időre lehet, hogy néhány tégla cserére szorul, vagy javítani kell a fugákat .A téglák cseréje általában 500-1.000 Ft/tégla, míg a fugák javítása 1.000-2.000 Ft/fm összegbe kerül.

Ezenkívül gondolni kell a tisztítási költségekre is, amelyek magukban foglalják a tisztítószerek és a tisztítási szolgáltatások árát, amennyiben szakemberrel szeretnénk elvégeztetni a munkát. Az árak igen eltérőek lehetnek, de általában 5.000-10.000 Ft/fm között alakulnak.

Összefoglalva, a téglakerítés előzetes költségei magasabbak lehetnek, mint más kerítéstípusoké, de hosszú távon ez a befektetés igazán megéri a tartóssága, a csekély karbantartási szükséglete miatt.

Szeretne egy tartós és esztétikus kerítést, de aggódik a költségek miatt?

Beszéljen szakértőkkel, hogy megtudja, mennyibe fog kerülni

Árajánlatkérés

Következtetés

A téglakerítés az egyik legtartósabb és legesztétikusabb kerítéstípus, amely tökéletes választás lehet, ha hosszú távra gondolkodunk. Használata azért is nagyon népszerű, mert széleskörű design lehetőségek rejlenek benne.

A téglakerítés kiválasztásakor a felmerülő költségek között a téglák, a munkadíj és a karbantartás költségei szerepelnek. Bár az előzetes költségek magasabbak lehetnek, mint más kerítéstípusoké, viszont a téglakerítés hosszú távú értéket képvisel.

Végül, a kivitelezés eléggé bonyolult feladat, amely szakértelmet és időt igényel. Ha nem vagyunk biztosak saját képességeinkben, érdemes szakembert megbízni a feladattal. Egy jól megépített téglakerítés évtizedekig megőrzi szépségét és funkcióját, komoly értéket adva otthonunkhoz.

Reméljük, hogy cikkünk segített jobban megismerni a téglakerítés nyújtotta előnyöket. Ha további kérdései vannak, forduljon szakemberhez, vagy keresse fel a helyi építőanyag-kereskedést.

a cikk szerzője

Hagyj megjegyzést